L’aigua i els aliments són imprescindibles per a la nostra vida. Són el nostre motor, la gasolina que necessita el cos per a funcionar. El pròxim 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, una oportunitat perquè conegueu una mica més sobre l’alimentació per a persones majors i com són les dietes en la nostra residència. 

El més important en relació a l’alimentació de les persones és que anirà evolucionant al llarg de la vida. No necessitem el mateix tipus d’aliments durant la infància, que d’adults o durant la vellesa. 

Les persones grans poden necessitar una alimentació especial en funció del seu estat físic i mental, si pateixen alguna malaltia, i també per a adaptar l’alimentació als canvis fisiològics, socials i emocionals. Per exemple, una persona amb problemes de masticació necessitarà menjar triturat o amb una textura tova; per a la falta d’apetit es recomanen plats d’alta densitat nutritiva i també és molt important que l’elaboració sigui atractiva per a la persona.

Les 3 dietes més comunes per a persones grans

Quan parlem de dieta no ens referim a plats per a aprimar sinó a la planificació o el menú diari d’una persona. En aquest sentit, podem parlar principalment de tres tipus de dietes habituals en residències geriàtriques: basal, per a diabètics i de fàcil masticació.

Dieta basal

És la dieta “normal”. És a dir, seguir una dieta d’estil mediterrània amb cuina casolana, llegums quatre vegades per setmana, aliments amb proteïna (millor peix o ou en comptes de carn, que té més colesterol), baix contingut en greix, i alt contingut en fibra, especialment fruita fresca. 

En la nostra residència sempre donem fruita fresca a primera hora del matí, en dejú, perquè el moviment intestinal es torna més lent i cal intentar ajudar l’intestí a evitar el restrenyiment i que necessitem recórrer als fàrmacs per al trànsit intestinal. És a dir, ens recolzem en l’alimentació per a evitar medicació sempre que sigui possible.

De manera general, hi ha diversos aspectes a tenir en compte en l’alimentació de les persones grans:

  • Reduir els carbohidrats perquè el moviment de les persones majors és més reduït i així evitar que guanyin pes, ja que l’augment de pes resta mobilitat fent patir a les articulacions. 
  • Augmentar les proteïnes, molt importants per a no perdre la musculatura.
  • Si pateixen alguna patologia, revisar el funcionament dels ronyons i que no hi hagi pèrdua de pes en el cas de malaltia neurodegenerativa. 
  • Reduir els greixos, especialment l’animal i substituir-la per greix vegetal.

Encara que aquests són alguns consells bàsics d’alimentació a la vellesa, cada persona té les seves necessitats pròpies en funció del seu estat de salut físic i emocional. Per això, en la nostra residència advoquem per un menú basal amb atenció centrada en la persona, és a dir, adaptem el menú a les necessitats de cada resident. És imprescindible un control de pes i càlcul de l’IMC trimestral, analítiques de control periòdiques i seguiment constant d’infermeria i del servei mèdic per a garantir el correcte estat de salut.

Dieta per a diabètics

La dieta casolana, basada en productes frescos, llegums i verdura, és també apta per a persones diabètiques. Ells poden menjar sucres com la resta de persones, però cal vigilar l’origen d’aquests sucres i, per exemple, mai haurien de menjar productes ultra processats. 

D’altra banda, com els diabètics no fabriquen insulina, és important controlar la ingesta d’hidrats de carboni perquè provoca un augment del sucre en sang. Per tant en usuaris diabètics el control sobre els carbohidrats es torna fonamental, poden menjar de tot però cal tenir en compte les quantitats, aquí neixen les restriccions, cal conèixer les equivalències dels productes per a poder valorar que ens saciarà més. Una ració de raïm són 50 gr mentre una ració de síndria són 200 gr. Hem de conèixer bé els hidrats dels aliments que formen el nostre menú. 

Un altre assumpte important és que en la majoria de casos de diabetis en la vellesa, és possible controlar aquesta malaltia si la dieta i l’exercici són correctes. Els problemes apareixen quan aquest control nutricional és inexistent i la dieta no és equilibrada, una cosa fonamental no sols per a les persones diabètiques, sinó per a tothom. 

Un altre aspecte a destacar en el cas de la dieta per a persones diabètiques és afegir un ressopó que ens ajuda a assegurar que durant el dejuni nocturn els nostres ancians no cauran en hipoglucèmies. Per a això, els usuaris diabètics sempre tenen un iogurt i una gelatina sobre la mitjanit.

Dieta de fàcil masticació

És una de les més habituals en persones grans que tenen problemes de masticació, disfàgia (dificultat per a empassar), falta de força en els músculs de la boca, etc. 

Es tracta d’una dieta normal, és a dir, els ancians mengen qualsevol tipus de plat i aliment (pasta, llegums, verdures, fruita, etc). La diferència està en la textura. Es mengen els mateixos aliments, però amb una textura que facilita la masticació a persones amb problemes de deglució, etc.

Què és la texturització?

La texturització és una tècnica molt habitual en les residències per a oferir als grans una alimentació variada i completa, que beneficiï al seu estat nutricional

Es tracta per tant d’una tècnica que dota als aliments d’una textura i consistència segura i adequada per a ser ingerida per persones grans. És a dir, es processen els aliments d’una forma diferent.

Per un menjar sa, saborós i apetitós per als grans

Quan parlem de textura, ens referim tant a les sensacions com a les propietats que provoca un aliment quan el tenim en la boca o entre les nostres mans. 

Les persones amb problemes per a empassar o mastegar i que no poden ingerir uns certs aliments amb la seva consistència habitual perden moltes sensacions i propietats originals dels aliments. En aquests casos, només prenen aliments tous o triturats. I aquí és on entra en joc el menjar texturitzada. 

Una dieta amb aliments tous o triturats pot perdre sabor, que resultin poc apetitoses i, a vegades, sadollen més ràpid del compte. Així, texturitzar els aliments per a les persones grans ens permet preservar la seva olor i sabor original, aconseguint que el menjar sigui més saborosa i apetitosa.

Encara que masteguem amb la boca, la vista, l’olfacte i la textura o el tacte també són sentits molt importants a l’hora de menjar i fan que gaudim més o menys d’un aliment. A qui no li agrada l’olor de cafè acabat de fer? I qui pot resistir-se a un pa ben cruixent o un dolç tou?

En més d’una ocasió, els plats de menjar no entren per la boca si no ho fan per la vista. Per això, cuidar l’aparença, l’olor i el sabor és tan important. Ens ajuda a gaudir més i millor del menjar, també a les persones grans. Si gaudeixen menjant estaran més ben alimentats, la qual cosa redunda en la seva qualitat nutricional i el seu benestar.

Com és el menjar texturitzat?

En la dieta texturitzada que preparem per a alguns usuaris en la nostra residència, usem diferents tècniques per a, per exemple:

  • Triturar sòlids
  • Espessir aliments líquids
  • Preparar aliments homogenis i fàcils de mastegar i empassar

En aquesta mena d’alimentació també és molt habitual preparar els líquids amb una consistència una mica més sòlida, similar als purés, iogurts, cremes o natilles. A més, es tracta d’aliments que també es poden xafar de manera fàcil i senzilla amb una forquilla o que es poden tallar a trossos sense necessitat d’utilitzar un ganivet, facilitant així l’ús dels coberts.

Exemples de plats de fàcil masticació

Existeixen diferents aliments i plats molt habituals en el dia a dia de les persones que també són aptes per a persones grans amb problemes per a mastegar o empassar. Es tracta de plats l’adaptació dels quals serà molt fàcil o mínima. Aquests són alguns exemples molt pràctics si cuideu o teniu a casa a persones grans.

Entrants i primers plats: gaspatxo, hummus, salmorejo, patés, ous farcits, cremes de verdures, bolets, puré, brous i sopes, canelons, arròs bullit o a la cubana, etc. 

Segons plats: ous passats per aigua o escalfats, ou en truita, regirat d’ou, peix en salsa, pastís de carn o peix, croquetes, etc. 

Postres: poma al forn (sense pell), la fruita molt madura, compotes, natilles, iogurts, pastís de formatge, gelatines, arròs amb llet, gelats, etc. 

Portar una dieta saludable és important en qualsevol etapa de la nostra vida i alimentar-nos amb menjar ric i saborós… També! L’alimentació és una eina per a cuidar del nostre benestar, prevenir malalties… i gaudir! Cal no oblidar que el menjar és un dels grans plaers de la vida.