El sedentarisme en persones grans és un dels ‘assassins silenciosos’ de la nostra societat, ja que pot tenir conseqüències greus per a la salut. 

En aquest context, l’adopció d’hàbits saludables i la promoció de l’envelliment actiu, ens ajuda a prevenir i controlar les malalties cròniques i mantenir la independència i la qualitat de vida. 

Què és el sedentarisme?

Ho podem definir com una manera de viure que manca de moviment o d’activitat física en la vida quotidiana. 

Aquesta activitat física regular es defineix en menys de 30 minuts diaris d’exercici regular i menys de 3 dies a la setmana. D’aquesta manera, es considera que una persona és sedentària quan la seva despesa setmanal en activitat física no supera les 2000 calories.

Actualment, el sedentarisme s’ha convertit en un problema comú en molts països del món, especialment entre la població d’avançada edat. 

L’envelliment és un procés natural que comporta canvis físics i psicològics en les persones, però no necessàriament implica una pèrdua de capacitat funcional. Per tant, per a evitar que tingui conseqüències negatives en la salut dels nostres ancians, és necessari adoptar hàbits saludables i mantenir-se actius.

L’advertiment de l’OMS 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha advertit que el sedentarisme va en augment i posa en perill a una quarta part de la població adulta en el món amb el risc de patir malalties com l’obesitat, la demència o la insuficiència cardíaca.

Lamentablement, aquest estil de vida entre la població és cada vegada més freqüent, afectant més les dones que als homes i augmentant el risc després de la jubilació.

Al mateix temps, l’OMS estima que les malalties per sedentarisme costaran més de 300.000 milions fins a 2030. 

I un altre informe recent de l’OMS i l’OCDE revela que el sedentarisme causa 10.000 morts prematures a l’any a Europa. 

Segons l’informe, més d’un terç dels residents de la Unió Europea no aconsegueixen el nivell d’exercici recomanat per l’OMS: 150 minuts setmanals d’activitat física moderada i intensa, una xifra que redueix el risc de malalties no transmissibles (*ENT), millora la salut mental i el benestar.

Petits hàbits saludables per a evitar el sedentarisme en persones grans

A més a més dels pilars de l’envelliment actiu esmentats anteriorment, existeixen petits hàbits saludables que es poden incorporar en la rutina diària per a evitar el sedentarisme en les persones grans. 

Algunes d’aquestes activitats són:

 • Aixecar-se i caminar durant els anuncis de la televisió, o fer exercicis d’estirament.
 • Evitar agafar l’ascensor i optar per pujar i baixar per les escales.
 • Intenta parlar per telèfon dempeus o fent petits passos al voltant de l’habitació.
 • Caminar al voltant del barri amb amics o familiars, sortir a ballar…
 • Realitzar activitats de jardineria o neteja de la llar.
 • Prendre un descans per a realitzar activitat física després d’estar assegut durant molt de temps.
 • Si tornem a casa en transport públic, baixar una parada abans i fer una passejada fins a arribar a casa.
 • Rutines d’exercicis per a portar un estil de vida actiu. L’exercici aeròbic o cardiovascular ens ajuda a posar-nos en marxa de manera senzilla. Amb tres vegades per setmanes durant almenys 30 minuts serà suficient. Moltes d’aquestes rutines es poden realitzar al menjador de casa. 

Causes del sedentarisme en persones grans

Existeixen diversos factors que contribueixen al sedentarisme en les persones d’avançada edat. Entre ells podem destacar:

 • Disminució de l’activitat física a causa de la jubilació: és el principal factor, derivat de l’augment del temps lliure i una disminució de les responsabilitats diàries, disminució de la mobilitat, dolor crònic, temor a lesionar-se, necessitat de cures especials, problemes d’autoestima, etc.
 • Augment de l’ús de mitjans de transport públics i un oci més relaxat i casolà, passant més hores enfront del televisor.
 • Falta de ganes i desinterès per a la pràctica d’activitat física: Tot, amb base a una afirmació que de manera general es compleix en la majoria de casos: amb els anys ens tornem més mandrosos.
 • Més ús de noves tecnologies, com a telèfons intel·ligents, tauletes, plataformes digitals, videojocs, etc.

Malalties i problemes associats a la falta d’activitat: les seves conseqüències

Dins dels riscos del sedentarisme en persones grans, cal recordar que aquesta situació pot tenir conseqüències greus per a la salut. 

El sedentarisme és un “assassí silenciós” que causa deteriorament físic i mental, posant en risc la salut i el benestar de les persones grans.

Els estudis han demostrat que està associat amb un major risc de malalties cròniques, com la diabetis tipus 2, l’obesitat, les malalties cardíaques i la hipertensió. 

A més, el sedentarisme pot provocar una disminució de la força muscular i la massa òssia, la qual cosa augmenta el risc de caigudes i fractures. També pot afectar negativament el metabolisme, el sistema immunitari i la salut mental, augmentant el risc de depressió i ansietat.

També cal esmentar l’augment del risc a patir malalties cardiovasculars, del colesterol en sang, uns certs tipus càncer (còlon, úter o sins), o més dolors lumbars i d’esquena.

Major risc de demència

Investigadors de diverses universitats dels Estats Units han comparat l’estat de salut mental de 146.651 avis quan tenien una mitjana d’edat de 64,5 anys amb la seva situació una dècada després. El seguiment a aquests centenars de milers de persones ancianes mostra que aquells que veuen més la televisió tenen més probabilitats de sofrir demència.

Els resultats de la comparació, acabats de publicar en la revista científica *PNAS, van evidenciar que una vegada controlades altres variables (sexe, malalties prèvies, tabaquisme, treball, edat, etc.), l’activitat física apareix relacionada amb una menor probabilitat de desenvolupar qualsevol tipus de demència.

Com evitem el sedentarisme a El Cel de Rubí?

Tenint en compte tot el comentat, per a evitar el sedentarisme en persones grans és fonamental desenvolupar activitat física regular, adaptada a la seva edat i a la seva forma física. El nostre programa d’activitats terapèutiques, ens convida sempre a començar el dia amb 45min d’exercici dirigit de la mà de la nostra fisioterapeuta. A més, per a usuaris amb altes deterioracions cognitives desenvolupem teràpies funcionals de manera individual o en grup reduït amb la nostra terapeuta Ocupacional. 

En definitiva, importa més la qualitat que la quantitat. A més, es recomana acompanyar l’activitat d’hàbits de vida saludables, suport familiar i social, comprensió, etc. sent la figura del terapeuta ocupacional un element fonamental.