L’alimentació texturitzada afavoreix que les persones amb paràlisi cerebral i problemes de deglució tornin a gaudir del menjar, a més de forma segura i participant en la vida social del centre.

Avui us volem parlar de la texturització de l’alimentació, una de les formes d’alimentació amb major potencial i que més benestar aporten als nostres majors.

Aquesta dieta texturizada és un eficient potenciador de l’apetit per la varietat de plats que es poden degustar. También beneficia la salut nutricional, repercuteix en el benestar funcional i genera una major autonomia en l’alimentació de les persones que no poden ingerir aliments amb la seva solidesa habitual.

A més de conèixer els seus avantatges, és important saber també en què consisteix exactament, com s’aconsegueix i què suposa per a la dieta en persones majors.

Què és el menjar texturitzat?

Quan parlem d’aliments texturitzats o texturització d’aliments, ens referim a una tècnica que permet donar als aliments una consistència segura i atractiva per a les persones amb disfàgia. És a dir, mitjançant la texturització d’aliments, aconseguim la consistència adequada en els menjars i perquè les persones amb problemes per a mastegar i digerir puguin fer-ho sense problemes.

Gràcies al menjar texturitzat podem reintroduir aliments en la dieta que l’usuari ha anat eliminant per risc d’ennuegada, alhora que es mantenen totes les propietats nutritives.

Beneficis i avantatges de la texturització de l’alimentació

El principal benefici del menjar texturitzat que oferim a El Cel Rubí és que tots els nostres residents gaudeixen del mateix menú, no hi ha distinció entre el menú basal i el de textura modificada. En cas de tenir problemes d’alimentació, recuperen el gust pel menjar, prevenint així problemes de desnutrició i altres complicacions derivades.

Les persones que tenen problemes per a mastegar i empassar poden no ser capaços d’ingerir aliments de manera habitual i consistent. Amb la texturització, podem preservar els colors, sabors i olors originals, augmentant de manera significativa el grau de satisfacció davant el menjar.

En suma, ens permet elaborar plats més fàcils d’ingerir, però gastronòmicament apetibles, ja que aquesta nova textura que s’intenta aconseguir respecta en la mesura del possible la que tenia l’aliment abans de ser tractat.

L’alimentació, a més de proporcionar els nutrients necessaris per a la vida i la bona salut, comporta també un important aspecte social: la gratificació de compartir bons moments a la taula en companyia.

D’altra banda, nombrosos estudis confirmen que la masticació activa moltes zones del cervell, sobretot les relacionades amb el moviment i l’atenció. Això augmenta al mateix temps el flux sanguini i l’activitat cardíaca i vascular, la qual cosa s’associa amb la millora de la memòria immediata i les facultats de càlcul.

chef-cocinando

Problemes en la deglució i l’alimentació de la tercera edat

La correcta alimentació de la tercera edat és una cosa tan delicada com essencial per a la seva salut.

Degut a diferents tipus de malalties i del propi procés d’envelliment, bona part de les persones majors té dificultats a l’hora de mastegar, empassar o ingerir aliments. Així, poden sorgir altres problemes relacionats. Un d’ells és la disminució de la gana i dificultat per a mastegar i empassar aliments. És a dir: amb el pas dels anys, els nostres avis incorporen cada vegada menys aliments. Això pot derivar en falta de nutrients suficients, afebliment del cos i el sistema immunològic, etc.

En dades, la disfàgia -dificultat per a empassar de manera segura i eficaç- afecta a més del 30% de persones que han sofert un ictus, i afecta especialment a persones amb Parkinson i Alzheimer. Pel que fa als problemes de masticació, afecten gairebé al 40% de persones a partir dels 65 anys.

Les conseqüències de la disfàgia, com veiem, poden resultar greus, perquè la dificultat a l’hora de deglutir els aliments pot portar a la desnutrició i, a més, provocar importants problemes a nivell psicològic en la persona que ho pateix.

Quan optem per preparats triturats o cremes, podem suplir la falta de nutrients, però deixant de costat un procés molt important: la masticació. I és que les preparacions d’aliments triturats i convertits en purés no hi ha masticació prèvia.

Davant aquestes situacions, les tècniques de texturització poden fer que les persones amb problemes de deglució, de mastegar i ingerir, puguin gaudir dels menjars sense perdre cap nutrient essencial en el procés, a més a més d’altres beneficis aparellats. Us els expliquem a continuació.

En què consisteix la texturització?

La texturització no és tan sols el tradicional triturat o puré. És molt més. Es tracta d’un conjunt de tècniques que respecten la consistència de cada aliment, conservant tots els seus nutrients i propietats, com l’aroma o el color, que el converteixen en atractiu. És a dir: modificar el menjar el just per a aconseguir que resulti més fàcil de mastegar i deglutir.

Així, texturitzar un aliment consisteix a transformar la seva textura, viscositat i consistència per a poder adequar-ho a les necessitats de les persones amb dificultats de masticació o deglució.

Per la texturització d’aliments no és necessari comptar amb equips específics, però sí que cal conèixer les tècniques. Bàsicament, processem els aliments de manera diferent, per exemple espessint líquids o triturant sòlids, o fins i tot donant als líquids una consistència semisòlida com succeeix amb les cremes de verdures, els purés, els iogurts o les natilles. És imprescindible conèixer què aliments o preparats podem utilitzar per a realitzar aquestes tècniques que NO interfereixin en el sabor, i que una amanida, per exemple, continuï fent gust d’amanida sigui com sigui la seva textura.

A més, existeixen diferents nivells de texturització segons les necessitats de masticació i deglució de la persona, i les característiques pròpies de cada aliment.

Dieta i alimentació dels nostres majors

L’envelliment de la població ha augmentat exponencialment en les últimes dècades, i més ho farà a curt i mitjà termini.

Aquest envelliment és un procés fisiològic natural i irreversible de l’organisme que provoca canvis en l’estructura i funció dels diferents sistemes. Una de les conseqüències és que els nostres avis constitueixen un col·lectiu particularment vulnerable a la malnutrició.

En aquest context, és molt important comptar amb una dieta saludable per a les persones majors, adaptada a cada condició, context i situació. Això és el que busquem en el nostre dia a dia a la residència. I és que és fonamental que els nostres residents d’El Cel Rubí prossegueixin amb una dieta el més sana i personalitzada possible.

La primera opció és optar per una dieta variada i rica en aliments amb nutrients com les proteïnes, vitamines i minerals, com ara la llet i productes lactis, carn, ous, peix, pa, cereals, fruites i verdures, menjar tradicional i sense ultra-processats.

A El Cel Rubí ens preocupem cada dia que els nostres residents i usuaris del centre mantinguin una alimentació adequada i equilibrada, revisada i actualitzada periòdicament per un facultatiu, però sobretot que sigui del grat dels usuaris del centre.

Els nostres menús, tant normals com texturitzats, eviten mancances típiques com la repetició, excés d’aliments fregits i embotits, abús de sopes i purés com a plats principals, falta d’adaptació a les diferents patologies d’aquest col·lectiu, etc. A la nostra residència, assegurem a cada uno dels nostres avis els nutrients energètics, proteínics, de carbohidrats, greixos, minerals, fibra, etc. necessaris per a la seva correcta alimentació.

En definitiva, el disseny d’un menjar i un menú en la residència de majors és peça clau de l’envelliment saludable, i sempre apostant pels aliments texturitzats per a facilitar el mantenir gustos i millorar la presentació dels plats.