En l’actualitat, la tecnologia ha deixat de ser exclusiva de les generacions més joves. Cada vegada més persones majors usen dispositius i eines tecnològiques per a millorar la seva qualitat de vida, mantenir-se connectades amb els seus sers estimats i aprofitar els nombrosos avantatges del món digital. 

La tecnologia per a persones majors abasta una àmplia gamma de dispositius, aplicacions i recursos dissenyats específicament per a satisfer les necessitats i preferències d’aquest grup demogràfic.

Impulsant l’ús de les TIC

En El Cel de Rubí creiem en l’ús de les TIC dins de l’envelliment actiu, millorant la que és potser l’etapa d’un ésser humà amb majors canvis. D’aquesta manera, la tecnologia fa que l’envelliment sigui menys progressiu, ajudant els nostres majors a aprendre, créixer i prendre decisions, impulsant la seva autonomia, dignitat i integritat. 

És per això que en els nostres centres de dia i residències de majors, emprem les TIC com a instrument per a estimular les funcions cognitives, la memòria i l’atenció, com raonar o l’orientació. 

Tractem de millorar la resposta a les necessitats dels diversos contextos en els quals participa la persona major, així com l’accés d’informació en xarxes socials.

En El Cel de Rubí comptem amb Nintendo switch i projector, ulleres virtuals, tauletes, ordinadors portàtils i altres dispositius que els nostres majors utilitzen en diferents programes i activitats.

Així, implementem la tecnologia en tallers grupals amb pantalles per a realitzar activitats d’estimulació cognitiva o jocs interactius, activitats individuals amb tauletes, etc. Sempre valorant les capacitats i limitacions de cadascun i apostant per tractaments i activitats individualitzades.

Factors que influeixen en l’adaptació tecnològica de les persones majors

Hi ha alguns aspectes a valorar per a adaptar la tecnologia a les persones majors:

 • Limitacions físiques: Els més majors s’enfronten a dificultats tocant la pantalla dels dispositius a causa de problemes articulars en els dits de les mans.
 • Limitacions econòmiques per ingressos baixos.
 • Desconeixement: La falta d’experiència prèvia en l’ús de noves tecnologies fa que sigui complex entendre com poden utilitzar-les per a millorar la seva vida diària.
 • Sensació de desfasament en comparació amb les generacions més joves.
 • Dificultat d’ús: Sovint temen cometre errors que puguin causar pèrdua d’informació o danyar el dispositiu.
 • Edatisme: La falta de representació de la tercera edat en la publicitat de productes tecnològics pot generar desinterès i indiferència en les persones majors cap a aquestes tecnologies.

És essencial que les aplicacions i plataformes tecnològiques tinguin una interfície senzilla i fàcil d’usar, perquè qualsevol persona pugui interactuar amb elles de manera intuïtiva i suposi una experiència positiva i integradora. 

I és que malgrat els nombrosos avantatges que ofereixen les tecnologies per a les persones majors, moltes d’elles encara no se senten completament integrades per a utilitzar-les.

Principals eines i recursos per a ajudar les persones majors a usar la tecnologia

Els telèfons intel·ligents i les tauletes són els dispositius tecnològics més comuns. Aquests ofereixen una varietat de funcions útils com anomenades de veu i vídeo, missatgeria instantània, navegació per Internet i accés a una àmplia gamma d’aplicacions dissenyades per a satisfer diverses necessitats.

Per a les persones majors, és important triar dispositius amb interfícies simples i amigables que facilitin el seu ús. 

Per exemple, molts fabricants ofereixen telèfons intel·ligents i tauletes amb modes d’accessibilitat que augmenten la grandària del text, simplifiquen els menús i ofereixen funcions de veu per a facilitar la navegació.

A més, existeixen aplicacions dissenyades específicament per a persones majors que poden ajudar a mantenir la ment activa, monitorar la salut i facilitar la comunicació amb familiars i amics.

Dispositius d’assistència

Per a persones majors amb problemes de mobilitat o discapacitats físiques, els dispositius d’assistència poden ser de gran ajuda. 

Aquests dispositius van des de bastons i caminadors millorats amb tecnologia, amb sensors i tecnologia GPS, fins a dispositius portàtils de seguiment de la salut (com els rellotges intel·ligents i les polseres d’activitat) i sistemes d’alerta mèdica per a sol·licitar ajuda en cas d’emergència amb solo pressionar un botó. 

Educació i capacitació

Perquè els nostres majors aprenguin a utilitzar la tecnologia de manera més efectiva, moltes biblioteques, centres comunitaris i organitzacions sense fins de lucre ofereixen classes i tallers de tecnología dissenyats específicament per a persones majors.

Aquestes classes solen cobrir una varietat de temes, que van des del bàsic, com usar un telèfon intel·ligent o un ordinador, fins a temes més avançats, com a seguretat en línia i protecció de la privacitat.

Foto de MART PRODUCTION

11 beneficis de les tecnologies en la vida dels majors

En general, la tecnologia ens fa la vida més fàcil a totes les persones. No obstant això, en el cas dels majors, els beneficis són molts més. 

 1. Comunicació i connexió social

Permet mantenir-se en contacte amb familiars i amics a través de trucades telefòniques o en vídeo, email o xarxes socials, la qual cosa ajuda a reduir la solitud i aïllament social. 

 1. Accés a la informació

Facilita l’accés a notícies, recursos educatius i serveis en línia, mantenint a les persones majors informades i actualitzades.

 1. Salut i benestar

Dispositius i aplicacions de seguiment de la salut com els rellotges intel·ligents poden ajudar a monitorar l’activitat física, el ritme cardíac i altres indicadors de salut, promovent així un estil de vida més saludable.

 1. Entreteniment

Proporciona accés a una varietat d’opcions d’entreteniment com a pel·lícules, música, jocs i llibres electrònics, la qual cosa contribueix a mantenir la ment activa i a reduir l’avorriment.

 1. Telemedicina

Facilita l’accés a l’atenció mèdica a través de consultes mèdiques virtuals, reduint la necessitat de viatjar i garantint una atenció mèdica oportuna.

 1. Facilitació de tasques diàries

Aplicacions de recordatoris, calendaris i llistes de tasques poden ajudar les persones majors a mantenir-se organitzades i gestionar les seves responsabilitats quotidianes de manera efectiva.

 1. Aprenentatge

Ofereix l’oportunitat d’adquirir noves habilitats i mantenir-se mentalment actiu a través de cursos en línia i recursos educatius.

 1. Seguretat

Els dispositius de seguretat en la llar, com a càmeres de seguretat i sistemes d’alerta mèdica, poden proporcionar tranquil·litat tant a les persones majors com a les seves famílies.

 1. Accessibilitat

La tecnologia pot adaptar-se per a satisfer les necessitats individuals de les persones majors, com augmentar la grandària del text en pantalles o utilitzar assistents de veu per a fer tasques.

 1. Afrontar nous desafiaments

Aprendre a usar noves tecnologies pot ser un estímul per a motivar a les persones majors i millorar la seva qualitat de vida.

 1. Afavorir l’autonomia

La tecnologia proporciona accés immediat a informació sobre recursos útils i de suport en la vida diària, la qual cosa augmenta l’autonomia i la independència de les persones majors.

En definitiva, els principals beneficis de la tecnologia en persones majors són facilitar les tasques i millorar la seva qualitat de vida.

Estratègies per a introduir la tecnologia entre el dia a dia dels majors

És crucial proporcionar als nostres majors la capacitació i el suport adequats perquè aprofitin al màxim la tecnologia. A continuació, compartim algunes estratègies.

 • Conèixer interessos i necessitats: Abans d’introduir qualsevol tecnologia, és important parlar amb la persona major per a comprendre els seus interessos i necessitats específiques i seleccionar les eines i aplicacions més adequades per a ells.
 • Començar amb el bàsic: És millor començar amb dispositius simples i tasques senzilles com usar un telèfon intel·ligent o tauleta per a videotelefonades. 
 • Ser pacient: Les persones majors poden sentir-se aclaparades per la tecnologia al principi. És crucial ser pacient i estar disposat a repetir les instruccions diverses vegades si és necessari.
 • Oferir suport tècnic: Comptar amb suport en cas de problemes pot brindar-los confiança per a explorar la tecnologia sense preocupar-se per dificultats tècniques.
 • Proporcionar recursos educatius: Ofereix tutorials en línia, manuals o classes que puguin ajudar-los a aprendre de manera escalonada i al seu propi ritme.
 • Fomentar l’ús regular: Anima a les persones majors a utilitzar la tecnologia de forma regular perquè es familiaritzin amb ella i se sentin més còmodes.
 • Adaptar la tecnologia a les seves necessitats: Tingues en compte si és necessari per exemple usar pantalles o teclats més grans per a facilitar el seu ús de la tecnologia.
 • Celebrar els assoliments: Reconeix i celebra els assoliments de la persona major a mesura que adquireixen noves habilitats tecnològiques. Això els motivarà a continuar aprenent i explorant.

En suma, la tecnologia amigable per a persones majors ofereix nombroses oportunitats per a gaudir d’una major independència i millorar la seva qualitat de vida i mantenir-se connectat en l’era digital.