Cuidar a una persona gran a casa pot ser una tasca gratificant, però també resulta un autèntic desafiament.

Tots els cuidadors familiars enfronten diverses responsabilitats físiques, emocionals i financeres mentre brinden atenció als seus majors.

Per això, és crucial que els cuidadors rebin el suport adequat i tinguin accés als recursos necessaris per a enfrontar aquests desafiaments de manera efectiva, sigui com sigui el grau de dependència.

Què és un cuidador familiar?

Un cuidador de salut proporciona assistència a persones que necessiten ajuda per a cuidar-se a si mateixes, ja sigui degut a una lesió, malaltia crònica o discapacitat.

Aquests cuidadors poden ser familiars, amics o professionals remunerats, i poden treballar en la llar, en hospitals o altres entorns d’atenció mèdica.

La cura pot ser gratificant, enfortint les relacions i brindant satisfacció personal. No obstant això, també pot ser estressant i aclaparador.

El terme “cuidador familiar” es refereix a aquells que dediquen una part significativa de la seva vida a cura de persones familiars amb dependència, malaltia o discapacitat. És un paper assumit comunament per familiars o amics propers.

Un perfil molt definit

Cada 5 de novembre se celebra el Dia Mundial de les Persones Cuidadores per a conscienciar sobre la labor d’aquesta figura i prevenir una sobrecàrrega de la seva salut.

Encarregar-se de les cures que requereix un pacient, persona dependent o d’edat avançada és una responsabilitat que va més enllà de les 24 hores al dia de cada setmana.

Sovint requereix reorganització de la vida familiar, especialment quan sorgeixen noves circumstàncies com l’arribada d’un bebè, pèrdua de mobilitat, problemes de salut o discapacitats temporals o prolongades. Per això, cal prendre les precaucions necessàries, buscar suport i dedicar temps a un/a mateix/a, ja que de no fer-ho, el cuidador o cuidadora pot sofrir un desgast i esgotament físic, emocional i social, que és el que coneixem com la síndrome del cuidador cremat.

Encara que cada vegada hi ha més homes que assumeixen aquest rol, el prototip de persona cuidadora no professional és el d’una dona de mitjana edat, casada, familiar directe de la persona afectada (parella, mare, filla…), sense ajudes externes i sobre qui recau gairebé en exclusiva la responsabilitat de supervisar la seva salut i fer-se càrrec de la persona dependent.

El rol femení en les cures

Segons l’OMS, durant el període comprès entre l’any 2015 i el 2050 s’haurà duplicat el nombre de persones grans.

En els nuclis familiars amplis les tasques en cuidar de persones de tercera edat acostumen a repartir-se. El més comú és que es faci entre germans, però també podem veure-ho en nebots o amics pròxims.

No obstant això, no hi ha cap dubte que el rol femení de les cuidadores representa un enorme desafiament. No en va, existeix una alta feminització, amb el 85% dels cuidadors sent dones, moltes d’elles també mestresses de casa.

Aquest paper tradicional sovint limita la seva participació social i autonomia, dificultant les relacions interpersonals.

Encara que moltes cuidadores familiars assumeixen la seva labor com un deure moral i troben satisfacció en ella, també saben que pot tenir un impacte negatiu en la seva qualitat de vida.

És fonamental abordar aquesta problemàtica des d’una perspectiva social i de gènere, dissenyant polítiques integrals que protegeixin la salut de les persones dependents i el benestar de les seves cuidadores. L’objectiu és mitigar les desigualtats associades amb l’acompliment d’aquest rol.

persona cuidadora en residencia

Fer front a l’estrès del cuidador

La tensió emocional i física per l’atenció que implica cuidar, pot generar estrès.

Els signes van des de sentir-se aclaparat a sentir-se només, aïllat o abandonat per uns altres, dormir massa o molt poc, guanyar o perdre molt de pes, sentir cansament la major part del temps, irritar-se fàcilment, etc.

L’estrès del cuidador a llarg termini pot augmentar el risc de problemes de salut, alguns d’ells greus. Aquests són els més habituals:

 • Depressió i ansietat
 • Un sistema immunitari feble
 • Maldecaps
 • Fatiga freqüent
 • Sobrepès i obesitat
 • Vulnerabilitat a les infeccions
 • Malalties cròniques com a malalties cardíaques, càncer, diabetis o artritis. La depressió i l’obesitat poden augmentar encara més el risc d’aquestes afeccions
 • Problemes amb la memòria a curt termini o parar esment
 • Major risc de patir diabetis i problemes coronaris derivats de l’estrès

La sobrecàrrega dels cuidadors com a principal problema

La sobrecàrrega dels cuidadors és la percepció que té cada persona sobre l’impacte que té en la seva vida ser responsable d’una persona dependent o amb diversos graus de discapacitat.

D’una banda, està la sobrecàrrega subjectiva, és a dir, el sentiment psicològic que s’associa al fet de cuidar i en concret a la resposta emocional davant aquesta experiència.

I d’altra banda, existeix la sobrecàrrega objectiva, que són les pròpies tasques de cura que ha d’assumir la persona cuidadora i les dificultats a les quals ha de fer front.

D’aquí ve l’estrès primari, és a dir, les conseqüències de cuidar, com perdre relacions socials, la dependència, etc. I l’estrès secundari, en forma de conseqüències indirectes, com els problemes laborals, legals i econòmics arran d’aquestes cures.

A nivell psicològic, les tres dimensions més freqüents entre les persones cuidadores són la depressió i l’ansietat.

Síndrome del cuidador cremat: com afrontar-ho i trobar suport

La dedicació i l’exigència intensiva que implica cuidar a un ser estimat té, sempre, un impacte significatiu en la salut física i emocional del cuidador. D’aquesta manera, la síndrome del cuidador cremat es manifesta a través d’una sèrie de símptomes que inclouen:

 • Falta d’energia i cansament constant
 • Problemes de somni
 • Canvis en l’apetit i el pes
 • Dolores físics
 • Irritabilitat i canvis d’humor
 • Nivells elevats d’estrès, ansietat i depressió
 • Sentiments de culpa i aïllament
 • Pèrdua d’interès en activitats prèviament gaudides

El risc d’experimentar aquests símptomes augmenta depenent de diversos factors, com l’edat i l’estat de salut del pacient, la col·laboració d’altres membres de la família, la situació econòmica o el nivell d’educació del cuidador.

Consells per als cuidadors

Per a prevenir o alleujar l’estrès del cuidador, és fonamental prendre mesures que promoguin el benestar físic i emocional. En cuidar de si mateix, podrà brindar una millor atenció al seu ser estimat i trobar més satisfacció en el seu rol com a cuidador.

Aquestes són algunes formes d’autocura:

 • Educar-se sobre la cura adequada: Aprofita les classes i recursos disponibles en hospitals o organitzacions locals per a aprendre com brindar la millor cura possible al teu ser estimat. Conèixer tècniques i estratègies pot reduir l’ansietat i millorar l’eficàcia de la cura.
 • Buscar recursos comunitaris: Explora els serveis de guarderia per a adults o programes de relleu en la teva comunitat. Aquests serveis poden proporcionar-te un respir necessari per a descansar i recarregar energies.
 • Demanar i acceptar ajuda: No tinguis por de demanar ajuda a amics, familiars o altres sers estimats. Fes una llista de tasques en les quals uns altres puguin col·laborar i permet que triïn com poden contribuir. Acceptar ajuda no sols alleuja la teva càrrega, sinó que també permet que uns altres se sentin útils i connectats.
 • Participar en grups de suport: Uneix-te a un grup de suport per a cuidadors per a compartir experiències, obtenir consells útils i rebre suport emocional de persones que comprenen els teus desafiaments.
 • Organitzar i establir rutines i límits: Mantingues una agenda organitzada i estableix rutines diàries per a fer que la cura sigui més manejable i predictible. Això pot ajudar a reduir la sensació d’aclaparament i proporcionar estructura en la teva vida diària.
 • Mantenir-se connectat socialment: Mantingues relacions socials saludables amb familiars i amics per a obtenir suport emocional i evitar sentir-te aïllat. El contacte regular amb persones que es preocupen per tu és reconfortant.
 • Cuidar la teva pròpia salut: Prioritza el teu benestar físic fent exercici regularment, menjant aliments saludables i descansant prou. No descuris la teva atenció mèdica personal; programi revisions mèdiques regulars i exàmens de salut per a mantenir-se en òptimes condicions.
  Considera prendre’t un temps de descans: Si et sents aclaparat, considera prendre’t unes vacances. És important que el cuidador trobi temps per a descansar i relaxar-se, fins i tot si és només uns minuts al dia.

Recorda que cuidar de tu no és un acte d’egoisme, sinó una part fonamental de ser un cuidador efectiu i compassiu. En prioritzar el teu benestar, estaràs en una millor posició per a brindar la cura i l’atenció que el teu ser estimat necessita.

Consells per als cuidadors de persones amb demència

Us compartim també algunes recomanacions específiques sobre com interactuar amb persones que tenen demència:

 • Donar temps i espai: Permet que la persona tingui el temps necessari per a respondre o fer una tasca. Evita fer sentir pressa, ja que això genera confusió i ansietat.
 • Paciència amb les repeticions: És comú que la persona repeteixi les mateixes preguntes o demandes una vegada i una altra. En lloc de frustrar-te, tingues paciència i respon amablement tantes vegades com sigui necessari.
 • Evitar provocar ansietat: No utilitzis frases que impliquin que la persona hauria de recordar alguna cosa, ja que això pot generar nerviosisme. En el seu lloc, narra els esdeveniments en primera persona per a ajudar la persona a connectar amb l’experiència.
 • No infantilitzar: Tracta a la persona amb respecte i dignitat, evitant parlar-li de manera condescendent o tractar-la com a un nen. Reconeix la seva autonomia i vàlua com a individu.
 • Manejar converses delicades: Per exemple, si la persona pregunta per algú mort, evita insistir en la defunció. Això pot causar agitació i ansietat en reviure el duel. És millor respondre amb amabilitat, dient que la persona està ocupada o fora de casa.

Ajudes, suport i dependència

No tots estem preparats per a cuidar d’un familiar major, ni disposem del temps o els recursos econòmics necessaris per a fer-lo.

Les ajudes per tenir una persona gran a càrrec de la cura o per a la contractació d’un servei d’assistència domiciliària, funcionen com un suport per a familiars i cuidadors no professionals que necessiten suport econòmic i assistencial en circumstàncies complicades.

En aquest cas, en parlar d’ajudes ens referim a dues coses:

 • Els serveis d’ajuda a domicili per a persones majors.
 • Les ajudes econòmiques per a cuidadors no professionals per tenir a una persona major a càrrec.

De tot això us parlem en aquest post del blog sobre la Llei de Dependència a Espanya.

Com a conclusió, és important reconèixer que la cura d’un familiar afecta significativament la salut i el benestar del cuidador, especialment en el cas de les dones. Per això, és imprescindible que els cuidadors reconeguin la importància de la seva pròpia autocura per a mitigar aquests impactes negatius en la seva salut i benestar.