En aquest blog ja hem detallat alguns dels millors consells per a protegir les persones majors a l’estiu. I tan obvi és que l’estiu és una època de l’any on s’ha de redoblar la cura i atenció dels majors i persones dependents, com que a l’hivern succeeix exactament el mateix. Per això, avui volem parlar-vos sobre els principals consells de cura de persones majors a l’hivern.

El fred: majors riscos per als nostres majors

Durant l’hivern baixen considerablement les temperatures. Això suposa un greu risc per a la salut de les persones majors. Tant cuidadors com familiars, quan arriba aquesta època, ens trobem davant situacions que requereixen prestar més atenció si cap, vetllar per la cura dels ancians i prevenir els riscos associats a la seva salut durant els mesos de major fred de l’any.

De fet, al costat de la calor extrema, el fred pot ser el pitjor enemic per als ancians. Començant pel risc de caigudes o lesions per l’augment dels dies de pluja i de neu, seguint per la seva major susceptibilitat de sofrir els efectes de les baixes temperatures en forma de catarros, refredats i grip, així com hipotèrmia, dolors d’ossos i articulacions, etc. tal com recull la guia de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia sobre les persones majors més vulnerables davant el fred.

Com podem cuidar a les persones majors a l’hivern?

Com tots sabem, en aquesta estació el risc de sofrir malalties cardiorespiratòries, com a grips, catarros o pneumònies, augmenta considerablement, i es poden agreujar els símptomes de patologies articulars molt freqüents en les persones majors, com l’artrosi o el reuma. A això hem de sumar els canvis en l’estat d’ànim.

D’aquesta manera, per a poder cuidar als majors durant l’hivern, des d’El Cel de Rubí apostem per les recomanacions que us oferim a continuació.

Rentar-se les mans amb regularitat

També hem de citar els hàbits d’higiene saludables a l’hivern, entre ells i de forma destacada rentar-se les mans amb regularitat. Això impedeix la proliferació de gèrmens que poden desencadenar i propagar multitud de patologies, evitant agafar la grip, el refredat i altres infeccions. És molt important rentar-se les mans sempre que estiguin brutes, després de sonar-se el nas o anar al bany, així com abans de menjar i preparar aliments. En aquest sentit, és vital també usar mocadors d’un sol ús.

Condicionar la temperatura i els dispositius adequats en la llar

Crear un espai ben climatitzat per a impedir que els majors se sentin incòmodes és la base del seu benestar a l’hivern. D’entrada, cal mantenir un aïllament tèrmic adequat de la seva residència i que permeti tant l’estalvi energètic com que el sistema de calor sigui eficaç. Així, la temperatura ideal per a la seva llar se situa entorn dels 21 °C. Per a això, cal evitar tenir les finestres obertes durant massa temps i comptar amb bon sistema de calefacció. I aparellat amb aquest últim, molt de compte amb les estufes elèctriques i calefaccions de gas: poden ocasionar greus accidents domèstics per incendi o inhalació especialment en habitatges amb persones ancianes. La calefacció de gas o els radiadors elèctrics són més recomanables.

A més d’una bona climatització, cal proporcionar també una bona il·luminació, especialment a l’habitació on la persona major passa la major part del temps, ja que ajuda a estimular els mecanismes hormonals que estimulen el bon humor.

I com a consell, els humidificadors són una excel·lent eina per a mantenir l’aire hidratat i consumir aire net, així com mantenir a ratlla les esquerdes i l’enrogiment de la pell.

chimenea invierno
Foto de Matt Seymour a Unsplash

Cuidar la salut emocional mitjançant la socialització i les visites

La socialització dels nostres majors, amb tallers (aquí us deixem un exemple del nostre taller de roboterapia), els jocs, grups de debat i lectura, etc. són fonamentals. És a dir: ajudar-los a exercitar la ment amb bones lectures, converses, jocs de taula… Al mateix temps, és crucial que mantinguin un contacte freqüent amb els familiars, que sentin aquest suport en la seva estada en una residència o en la seva pròpia llar, complementant la labor dels cuidadors.

Tot això evitarà que aparegui la nostàlgia, l’aïllament, insomni, tristesa, solitud o irritabilitat característiques d’èpoques amb baixes temperatures.

En definitiva, hem de procurar que el fred pugui incidir en la salut mental de les persones majors, alguna cosa que pot arribar a deteriorar la seva capacitat cognitiva.

Activitats i oci a l’aire lliure

Les probabilitats de sortir a fer activitats a l’aire lliure, fonamentals per a mantenir el cos actiu, es redueixen considerablement a l’hivern. Però l’activitat física no desapareix del tot. Un ancià necessita continuar exercitant-se en l’època més freda de l’any, com a mínim durant uns 10 – 20 minutos una o dues vegades a la setmana. En qualsevol cas, és important mantenir activa a la persona major de manera diària. De fet, a la nostra residència durant l’hivern mantenim la mateixa rutina d’exercicis diaris ja que la temperatura del centre sempre és una temperatura de confort per als nostres majors.

Evidentment, cal ser més prudent els dies de pluja, neu o vent, en els quals hi ha més risc de caigudes. Fer passejos, especialment al migdia amb les hores de menys fred i més llum, i respirar aire pur, redueix el risc de contagi de grip o catarro i millora la circulació de la sang.

Portar la roba adequada

Cal tenir en compte que conforme s’arriba a la tercera edat se suporta menys el fred. Així, resistir a les baixes temperatures també passa per comptar amb el vestuari adequat. Diverses capes de roba càlida i lleugera quan sortim al carrer, teixit transpirable per a les peces en contacte amb la pell, i en definitiva la recomanació de portar 3 capes:

  • una primera en contacte amb la pell per a evacuar la humitat i mantenir la temperatura corporal,
  • una segona que estabilitza la temperatura
  • i una tercera (jaqueta) que impedeix que es perdi calor.

Recordem que on es produeix major pèrdua de calor és al cap, mans i peus, per al que s’ha d’usar capell, guants i mitjons apropiats. A més, usar pijama gruixut i, si és necessari, també roba interior llarga.

persona mayor con abrigo

Vacunar-se contra la grip

L’hivern porta amb si una major probabilitat de contreure un refredat o grip. Per tant, una de les primeres accions que ha de fer una persona major davant l’arribada del fred és vacunar-se contra la grip estacional. La vacuna contra la grip redueix fins a un 75% la seva aparició i disminueix un 70% les possibilitats d’hospitalització. I també optar, després dels 65 anys, per la vacuna de la pneumònia.

Això es recomana especialment en el cas dels ancians que sofreixen algun tipus de patologia, ja que són més vulnerables a sofrir algun tipus de complicació o de tenir un alt risc de complicacions en el cas de patir catarros o refredats.

Alimentació equilibrada i cura de la nutrició

Durant l’hivern, els majors necessiten incrementar l’aportació calòrica de la seva dieta. D’aquesta manera, es lluita contra la pèrdua de calories que provoca el fred. Per això, a l’hivern és necessari oferir-la una dieta rica en fruites i verdures de temporada, així com augmentar la ingesta de cítrics (rics en Vitamina C) i hidrats de carboni com a arròs, pasta o llegums. És preferible fer menjars lleugers, riques i equilibrades, a més d’ingerir begudes calentes com a sopes de verdures, una bona font de vitamines, i productes baixos en greix (peix i carns magres), que contribueixen al benestar de l’organisme.

comida caliente en invierno

La importància de la hidratació

A més d’una adequada alimentació, és obligatori mantenir també una hidratació adequada. Com? D’entrada, els majors han de prendre almenys dos litres de líquids diaris (entre 8 i 10 gots al dia) i beure abundants líquids, ja sigui aigua, infusions, brous o sucs, fins i tot quan no es tingui sensació de set. Millor evitar les begudes amb cafeïna i alcohol.

El cos continua necessitant hidratar-se i beure, ja que el clima pot ressecar la pell, generar l’aparició de faves, escates i esquerdes…

Cuidar de les persones majors a l’hivern és més important fins i tot que en altres períodes de l’any, ja que necessiten sentir-se volguts, estar sota les millors cures en un ambient de benestar, mantenir-se actius, assegurances, amb una dieta equilibrada i sense veure alterades les seves relacions socials. Tot, per a garantir la seva salut i evitar complicacions amb l’arribada del fred.