Conèixer, entendre i combatre els estereotips sobre la gent gran és una obligació per a tota la societat.

Una societat que està en constant evolució, i amb el pas del temps, ha viscut una transformació significativa en la forma en què percebem i tractem a les persones grans.

No obstant això, persisteixen els estereotips negatius que poden tenir un impacte perjudicial en la vida dels avis. Així doncs, avui coneixerem en què consisteixen exactament aquests prejudicis sobre la gent gran, les seves causes, conseqüències i com erradicar-los de la societat.

Què entenem per estereotip sobre la gent gran?

Són creences generalitzades i amb prejudicis sobre les persones d’edat avançada. De fet, sovint es basen en l’edat i acaben portant a la discriminació i al tracte injust.

Aquestes idees poden ser nocives tant per als individus com per a la societat en el seu conjunt, ja que perpetuen una visió negativa i limitant de la vellesa.

Per què es produeixen els estereotips? No hi ha una sola motivació, però la por d’envellir, amb una societat contemporània que sovint valora molt més la joventut i la bellesa, és un dels motius.

Això també ve afavorit pels mitjans de comunicació, que solen retratar als ancians de manera estereotipada, reforçant les creences negatives.

La falta d’exposició és una altra de les raons. Moltes persones tenen limitada la seva interacció amb persones majors en la seva vida quotidiana, i això pot portar a una falta de comprensió i empatia.

Finalment, cal esmentar que algunes cultures i les seves respectives tradicions tenen estereotips arrelats sobre la vellesa, que es transmeten de generació en generació.

Una lluita contra l’edadisme

Hi ha persones que tenen por d’envellir, a “semblar grans”. Per la nostra cultura i experiència, assimilem conscient o inconscientment idees preconcebudes del que suposa l’envelliment.

El problema? Que no necessàriament es corresponen amb la realitat.

Aquests prejudicis ens afecten nivell personal, així com a les persones grans i a la societat en la qual vivim. Comporta des de maltractament a discriminació personal, social i institucional.

Per aquest motiu, en la lluita contra l’edadisme, és a dir, contra la discriminació que sofreixen els ancians només per la seva edat, el primer és comprendre quins són aquests estereotips.

Els principals estereotips sobre els ancians

Encara que la majoria de prejudicis solen estar relacionats, també és possible categoritzar-los segons si parlem d’estereotips sobre:

 • Desenvolupament cognitiu
 • Estil de vida
 • Desenvolupament emocional
 • Salut

Vegem ara diversos exemples.

 • Incapacitat física i mental: És potser l’estereotip més comú. Assumir que totes les persones grans són fràgils, febles i mentalment disminuïdes. Això porta a la falsa creença que no poden fer tasques quotidianes o prendre decisions informades.
 • Aïllament social: Un altre estereotip massa freqüent és que els avis són solitaris i manquen d’una vida social activa. Se’ls imagina vivint una vida retirada i avorrida, monòtona.
 • Estat d’ànim baix, depressió i mal humor: Molta gent pensa que les persones grans estan més deprimides, de pitjor humor i tristos, en general amb un pitjor estat d’ànim. Però són nombrosos els estudis que ho contradiuen. Durant la vellesa som més felices que en la nostra joventut. S’ha demostrat que en la tercera edat els estats d’ànim positius duren més i els negatius menys.
 • Dormir malament: Conforme envellim és freqüent tenir més problemes per a agafar el son i/o despertar-nos a la meitat de la nit. Els patrons de somni solen canviar però això no significa que siguin els causants de trastorns com l’insomni, l’apnea del son o altres. De fet, els trastorns del son comuns en la tercera edat solen deure’s a factors com uns certs medicaments, problemes d’esfínters o alteracions psicològiques, entre altres.
 • Resistència al canvi: Aquest estereotip suggereix que no poden adaptar-se a les innovacions o les noves formes de vida i que estan atrapades en el passat.
 • Càrrega econòmica: Es creu erròniament que els adults majors són persones no productives per a la societat, a causa de les despeses mèdiques i de cura a llarg termini. Això, deliberadament, ignora la seva contribució a través de l’experiència i la saviesa acumulada.
 • La sexualitat desapareguda: Les persones majors, lluny del que molts creuen, conserven el desig sexual i la capacitat per a sentir plaer. És un tema que a més hauria de deixar de ser tabú.

L’impacte dels estereotips negatius cap a les persones majors

Un estudi recent, desenvolupat per investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universitat Rei Joan Carles (URJC) i la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), argumenta que aquestes creences cap a les persones majors són especialment nocives en aquells adults majors que es consideren una persona major.

D’acord amb els resultats, les creences estereotipades i negatives cap a les persones grans es van relacionar amb una major solitud no desitjada en el grup d’ancià que sí que es consideraven grans, però no en aquells que no ho feien.

De la mateixa manera, això es va associar amb major malestar emocional, incloent-hi més símptomes d’ansietat, depressió i símptomes comòrbids d’ansietat i depressió.

Com combatre els estereotips sobre la gent gran

Per a acabar amb aquests prejudicis és fonamental abordar-los i crear una societat més inclusiva i justa.

Tot comença des de l’educació i la consciència. No en va, les persones han d’aprendre sobre els desafiaments que enfronten els adults majors.

Per a això, cal promoure la interacció intergeneracional. El contacte pròxim amb persones majors pot eliminar prejudicis i augmentar la comprensió mútua. Al seu torn, cal lluitar per canviar la representació en els mitjans de comunicació, que tenen un paper important en la formació d’opinions, per a fomentar una visió més realista i positiva de la vellesa.

D’altra banda, es ve exigint una legislació contra la discriminació per edat.

Implementar lleis que prohibeixin la discriminació per edat en el lloc de treball i altres àmbits pot protegir els drets de les persones majors.

I finalment, és important promoure una participació activa dels nostres avis en la societat, a través del treball voluntari, l’educació contínua i altres activitats.

Celebrant l’experiència de les persones majors

A més d’aprofundir en els malparats estereotips que mal servei fan a la societat en el seu conjunt i als nostres majors en general, des del Cel de Rubí apostem per veure la vellesa no com una etapa de declivi, sinó com una celebració de l’experiència i la saviesa que aquestes persones aporten a la societat.

Els adults majors són una font valuosa de consell, coneixement i suport.

A més, molts continuen sent actius en les seves comunitats i exerceixen rols importants en la família i la societat en general.

En conclusió, els estereotips sobre la gent gran són perjudicials i limitants.

Per a construir una societat més inclusiva i justa, és essencial desafiar aquestes percepcions negatives. En aquest sentit, l’educació, la consciència i la promoció d’una representació més precisa de la vellesa contribueixen a una societat que valori als nostres majors.